NHMB software | Toekomst van de digitale wereld

NHMB software uitgenodigd door RAN Business

Vakspecialisten over de toekomst van de digitale wereld

Toekomst van de digitale wereld

Onlangs zijn wij uitgenodigd door RAN Business om aan te sluiten bij een lunchbijeenkomst, waarbij de toekomst van de digitale wereld werd besproken. Een breed gedragen thema, waar de visie van NHMB software werd gevraagd omwille onze specialistische kennis van procesoptimalisatie, bedrijfssoftware en de implementatie van ERP systemen, met Odoo als ideaal schoolvoorbeeld. Dit maakte onze input een mooie aanvulling op de overige aanwezige vakspecialisten aan tafel, opererend in de sectoren: cloud hosting, datasecurity, online marketing, en IT opleidingen. Het volledige artikel is weergegeven in de meest recente editie van RAN Business (december 2023). Krijg jij het magazine niet in je brievenbus, maar ben je wel benieuwd geworden? Zie hier de digitale oplage van het artikel!

AI en complexe systemen in een online omgeving

Maar natuurlijk kwam ook AI aan bod. Een onwijs relevant, trendy onderwerp, waar de ontwikkelingen supersnel gaan. Hier schuilen gevaren aan, welke niet onderschat mogen worden. Echter, mits juist toegepast, is de potentie voor verdere bedrijfsoptimalisatie gigantisch. Elk toekomstgericht bedrijf krijgt er vroeg of laat mee te maken, de mogelijkheden zijn steeds meer toepasbaar in elke sector.

Aangebroken vraagstukken hadden van doen met de meest relevante onderwerpen binnen de digitale wereld, waaruit bleek dat het gezelschap aan tafel zorgvuldig was gekozen. De toekomst van onze digitale wereld wordt immers verzorgd door complexe systemen in een online omgeving, welke mens en organisatie ontlast, en een houvast geeft zo efficiënt, slim, winstgevend, veilig en makkelijk mogelijk te kunnen leven en werken. Een ieder van de aanwezigen heeft zijn/haar bedrijf opgericht om aan één of meerdere van deze speerpunten te kunnen voldoen. 

Het mooie is dat Odoo al deze speerpunten aansnijdt, door het bedrijfsbrede karakter van het alles-in-één bedrijfssoftware systeem. Werkend in de cloud (ja, ook on-premise als je dat graag wilt), met Odoo SH cloud hosting blijft al je waardevolle bedrijfsdata onwijs veilig. En door de diversiteit aan modules zijn je online marketing campagnes, e-commerce functionaliteit, en interne óf externe e-learning omgeving dik in orde.

ERP vs Microsoft cloud platform

Één van de leukere discussies was met de eigenaar van een partij welke uitsluitend het Microsoft cloud platform aanbiedt. Hij ziet ongetwijfeld in ERP branche breed een gedegen concurrent (logisch) en vond het nodig om het succesvolle ERP in totaliteit volledig af te vallen. Het zou naar zijn zeggen "gedoemd zijn te mislukken". Nogal een zware uitspraak, maar leuk om op in te haken. Wat is het geval namelijk: in hetzelfde gesprek heeft dezelfde man eerder aangegeven dat ze momenteel voor al hun interne financiële processen, gebruiken maken van een bekend Nederlands ERP systeem...  Voor offreren, factureren, het verwerken van alle abonnementen, etc.
Dan is zo'n uitspraak natuurlijk op z'n zachtst gezegd 'bijzonder' te noemen. Een ander noemt het hypocriet of gedesillusioneerd. Maar zo zijn wij niet, wij blijven positief. Het is bijzonder, ook zeker bijzonder leuk. Wij sluiten dat specifieke cloud platform namelijk helemaal niet uit als optie voor specifieke organisaties, in specifieke situaties.
Er zijn nu eenmaal veel systemen, en de grotere hebben stuk voor stuk echt wel wat te bieden. De vraag die je bij het kiezen van nieuwe bedrijfssoftware moet stellen is altijd: wat heb ik nodig in mijn specifieke situatie, en wat heeft mijn organisatie nodig? Alleen door de basis van dat antwoord uit te werken, kom je uiteindelijk op een systeem wat voor jou en je organisatie goed geschikt is. En dat kan zomaar een 'concullega' cloud platform zijn. Geen idee waarom, maar het kan!
Tsja, we zijn met gegronde reden Nederlands gecertificeerd Odoo specialist geworden natuurlijk. We hebben heus wel de overige grote spelers op de markt onderzocht, om te kijken of dat wellicht een goede optie zou zijn voor ons, om officieel partner van te worden. Het resultaat spreekt voor zich. Met een fatsoenlijk ERP systeem zoals Odoo heb je nu eenmaal alles in huis om je organisatie bedrijfsbreed zo optimaal mogelijk te laten draaien. Wat dat zoal is, lees je hier.

Odoo en ChatGPT

Enfin, door met de gezellige lunchbijeenkomst! We kwamen er niet onderuit om de gecombineerde kracht van AI met Odoo als ERP te bespreken. Zo biedt Odoo al geruime tijd de mogelijkheid om een ChatGPT plugin te benutten en in te zetten als chatbot. Een bot die je bijvoorbeeld veelvoorkomende vragen en bijpassende antwoorden kan leren, zodat je website bezoekers zich gehoord voelen en snel een goede reactie krijgen op vragen die voldoen aan hetgeen je chatbot is geleerd. Dat scheelt je klantenservice weer, hoeven zij het niet op te volgen en kunnen zij zich focussen op de meer complexere kwesties. Kwesties die vaak meer prioriteit hebben, en door een simpele toevoeging van een ChatGPT plugin, aan je chatbot, ook daadwerkelijk snel worden opgepakt.

Natuurlijk heeft Odoo deze functionaliteit verder ontwikkeld en heeft de nieuwste versie, V17, ChatGPT ingebouwd om toe te passen in diverse facetten van je ERP en CRM systeem. Denk aan de offerte tool, waar je met slim gebruik van ChatGPT, snel, passende en klantspecifieke begeleidende teksten opstelt, om je klant definitief over de streep te trekken.
Denk ook aan de interne chat, waar het kan dienen als navigatiehulp voor al je collega's. Immers, iedere veelvoorkomende vraag die je het systeem voert, in combinatie met het antwoord (wel zo handig) ;), zal het kennen en kunnen reproduceren. Zo ook handige interne informatie!

Een meer uitgebreide blog over Odoo versie 17 en de ingebouwde ChatGPT functionaliteit vind je hier.

Meer weten over Odoo en ChatGPT of AI als geheel? Neem gerust contact op, we beantwoorden met plezier al je vragen!